Polda 2 Remástr ukázal screenshoty

České studio Zima Software vzniklo v roce 1996 a na svém kontě má několik neadventurních počinů. Prvotinou byl krokovací dungeon Prokletí Eridenu, který ale skončil komerčním neúspěchem. Za zmínku stojí realtime strategie Mutarium z roku 1997 nebo 2D střílečka HyperCore. Největší věhlas ale firmě přinesla detektivní adventurní série Polda.

Jak uvedl zakladatel Zima Software Martin Zima v rozhovoru pro iDnes, na prvním dílu usilovně pracovalo studio Sleep Team, pozdější autoři legendární střílečky Bulánci. Ke konci vývoje pracovali autoři až čtrnáct hodin denně včetně Soboty a neděle. Cílem bylo stihnout vánoční horečku roku 1998 a to se podařilo. Polda se za necelý měsíc stal třetí nejprodávanější hrou v České republice za rok 1998! Zima Software hru zatím jen vydával a staral se o dabing. To se ale změnilo s druhým dílem, kde vývoj přešel zcela pod křídla studia Martina Zimy.

Všechny díly Poldy se vyznačovaly humorným pojetím a parodováním všeho možného. Hra se nebrala moc vážně a s výjimkou čtvrtého (a nejlepšího) dílu servíroval Polda mnohdy až ujeté kombinace situací a někdy nelogický postup vpřed. Přesto specifický dabing Luďka Soboty a dalších hereckých kapacit držel hry Polda nad vodou.

Ve druhém dílu se policista Pankrác vydává vyšetřovat zdánlivě obyčejný požár hotelu. Příběh se postupně vyvine v debatu nad klonováním lidí. Oproti jedničce se zápletka mírně komplikuje a narůstá počet různých obrazovek na dvojnásobek, což hře velice prospělo. Ač si v dobových recenzích hra odnesla solidní sedmičku a na další komerční úspěch bylo zaděláno, recenzenti nechválili technické zpracování.

„Tradičně asi nejslabší stránkou této české hry je technické zpracování. Celková grafická stránka nevypadá špatně, nicméně je příliš jednoduchá a autorům zjevně nedalo moc práce všechna ta pozadí nakreslit. Zde je názorně vidět, proč trvala výroba této hry méně než jeden rok. Podobně jsou na tom i animace.“

Petr Ticháček, iDnes.cz

Tento neduh si klade za cíl odstranit aktuálně připravovaný remaster, který sklidil obrovský úspěch v crowfundingové kampani na portálu HitHit. Cílovou částku 600 000 Kč vybrali autoři třikrát! Remaster má podle grafika Kuby Mareše přistupovat k původní hře s respektem a dodat do obrazovek a animací více detailů, aniž by se příliš odlišovala. Hra poběží až ve 4K v širokoúhlém rozlišení. Pokud jste kdysi hráli původní dvojku a nyní se podíváte na snímky z remasteru, bude vám připadat, že takhle to přeci tenkrát vypadalo. Omyl! Hra skutečně při porovnání tváří v tvář prokoukla a naplno obnažuje milostivou nostalgii, díky které si hry pamatujeme mnohem hezčí. Dává ale také za pravdu hlavnímu grafikovi Jakubovi Marešovi a remaster maximálně respektuje původní výtvarný styl Dana Falty. Vylepšené nebudou ale jen obrazovky a objekty, ale také všechny animace budou nově nakresleny. Příjemným překvapením bude bonusový epilog navazující na druhý díl pojednávající o tom, jak se z hlavního hrdiny Pankráce stal soukromý detektiv. Tato informace nebyla nikdy vysvětlena a zařazení drobného dovysvětlení příběhu rozhodně chválíme. Epilog bude stejně jako zbytek hry dabovaný panem Sobotou a dalšími známými herci.

Polda 2 Remástr má vyjít v listopadu.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*