Imperiums jsou jako české Total War

Imperiums je série rozsáhlých 4X strategií od českého studia Kube Games. První díl vyšel v roce 2020 a zaměřoval se na Řecko, konkrétně na putování Filipa II. Makedonského. O rok později následovalo očekávané rozšíření s Filipovým synem Alexandrem Velikým, které otevřelo další oblasti mapy včetně Persie, aby další DLC Rome vs Carthage navázalo punskými válkami. Poslední update Rise of Caesar dále rozšiřuje herní možnosti, umožní nám ovládat Julia Caesara nebo prvního francouzského hrdinu Vercingetorixe.

4X? Co to je za neznámou?

Jako 4X se označují počítačové hry a deskovky se čtyřmi hlavními herními principy: průzkumem mapy (eXplore), rozšiřováním vlivu (eXpand), těžbou surovin (eXploit) a eliminací protihráčů (eXterminate). Neméně důležitým prvkem je diplomacie, nutnost spravovat území a výzkum nových technologií. Ve zkratce 4X tak označuje hodně komplexní a zpravidla tahové strategie. Kdybychom měli vybrat nejznámější příklad, bylo by to pravděpodobně Civilization od Sida Meiera.

Kube Games déjà vu

Zakladatel Kube Games Pavel Kubát už dříve jednu 4X strategii po večerech sám naprogramoval. Jeho cílem bylo vytvořit 4X systém, na kterém pak bude možné postavit hru z jakékoli historické epochy. V předchozím KUBAT Software, které ještě nemělo videohry jako primární zdroj obživy, vydal hru Aggressors: Ancient Rome. Ta sklízela sedmičky v recenzích, vytýkáno jí bylo hlavně nekomfortní uživatelské rozhraní. V novém studiu založil autor novou značku, opravil nedostatky předchůdce a rozhodl se soupeřit s velikány jako Total War načisto. Jak je u Čechů zvykem, s důrazem na historickou věrnost. 

Imperiums: Greek Wars

První díl Imperiums vydal Pavel Kubát v roce 2020 už pod hlavičkou nového studia Kube Games. Po neshodách s vydavatelem Slitherine novou hru vydával sám s větší tvůrčí svobodou.

Imperiums vychází z původní hry Aggressors, avšak přidává další možnosti. Greek Wars posouvá dějinné období do atraktivního antického Řecka a oproti předchůdci dvakrát zvětšuje herní mapu. Je to komplexní tahová strategie podobná klasikám jako Europa Universalis nebo Total War, jak zmiňuje dobová recenze od Jana Kouby: 

Pokud hrajete Total War a necháváte rozhodnout souboje automaticky, tak přesně tak se hraje Imperiums. Jan Kouba, iDnes.cz

Autoři si dali záležet na historické přesnosti a nabízejí hromadu frakcí – Spartu, Athény, Makedonce, Théby, Peršany… Států je k dispozici 30. Zhruba hodinový tutoriál je dost komplexní a nabídne poměrně dobrý vhled do mechanik hry. Každá z frakcí má odlišnou startovní pozici a různě silné a slabé stránky. 

Jak je zvykem v žánru 4X, prim zde hraje správa zdrojů, vojsk, diplomacie a dobývání nepřátelského území. Jedna část států chce dobývat sousedy, jiná zase jde diplomatickou cestou a hráčův úkol je ukázat všem, kdo vládne Peloponésu. Je čistě na hráči, jakým způsobem. Obchodem, propracovanou diplomacií, uzavíráním aliancí a plánováním společného postupu vojsk… Obtížnost je poměrně vysoká, ale lze ji nastavit dle preferencí. Hra kopíruje historii, avšak její kormidlo lze hraním významně pootočit. Přesto mají být všechny události uvěřitelné, byť se vlivem hráče stanou ve hře jinak, než jak je známe.

Na své si přijdou i vojevůdci, jednotek je dostatek, souboje ovlivňuje terén, počasí, zdraví či přísun zdrojů. Vše je navíc v české textové lokalizaci, tedy bez jakékoli jazykové bariéry. Vývojáři se o hru starají a plánují vydávat další DLC. Prvním malým DLC byl Troy, taktický scénář o pádu Troje.

Imperiums: Age of Alexander

Do Imperiums přichází v prvním velkém DLC Alexandr Veliký. Logický krok příběhově navazuje na původní díl o makedonské expanzi. Mapa se rozšiřuje, přibývají nové možnosti, třeba demobilizace armády a využití vojenských rezerv pro popostrčení ekonomiky obyčejnou prací. Vojáky je poté možné opět povolat do služby, avšak pokud jsou dlouho bez výcviku, přicházejí o své schopnosti. Rozšiřuje se i ekonomika a možnost investic do nerostných zdrojů nebo budování provinčních center pro usnadnění správy velkého území.

Imperiums: Rome vs Carthage

Druhé velké rozšíření přidává mj. Kartágo, Ptolemaiovskou a Seleukovskou říši. Celkem 25 hratelných frakcí slibuje mnoho herních stylů. Do hry navíc přibývají nebezpečné kočovné kmeny nebo vícetahové události. Datadisk doplňuje už tak dlouhý set hrozeb o přírodní katastrofy, společenské nepokoje nebo nemoci a více se přibližuje k historické realitě. Hráč tak musí řešit epicentra nepokojů dříve, než bude pozdě.

Imperiums: Rise of Caesar

Celá Galie je okupována Římany, ale jedna malá vesnička neúnavně vzdoruje uchvatiteli! Tahle malá vesnička v rukách hráče ale může ohromně změnit tok dějin. V zatím posledním dodatku k Imperiums se hráč může ujmout samotného Caesara a získat pro Řím další provincie a dobýt Galii, nebo naopak jako obránce galských kmenů Vercingetorix odrazit dotěrné Římany, což by mohlo samotnému císaři vrazit pomyslnou kudlu do zad a ukončit jeho rozpínavé choutky.

Ani zde nechybí nové mechaniky jako proměnlivost počasí a roční období, nové scénáře nebo důraz na římskou politiku.

Přestože obsahu nabízí Kube Games už teď hodně, vývoj Imperiums zdaleka nekončí. Pavel Kubát v rozhovoru pro Vision Game prozrazuje, že pracuje na dalším DLC. Stratégové se tak mají na co těšit! Ke všem datadiskům je třeba vlastnit základní hru. Samotné Greek Wars stojí na Steamu 29,99 €, balík základní hry se všemi DLC Imperiums Complete Edition pak 80,96 €.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*