Konzole Evercade vrací na trh videohry na kazetkách

Herní konzole Evercade nejsou v České republice příliš známé, přesto se jedná o zajímavá zařízení nejen pro fanoušky retro arkádovek. Kdo by si myslel, že se jedná o další čínský emulátor přiživující se na slavných značkách, mířil by vedle.

Evercade není horkou novinkou. První Evercade vyšel jako handheld v roce 2020 a zaútočil na nostalgickou vlnu dětí z osmdesátek a devadesátek. Hry totiž vycházejí na cartridgích, které jsou v krabičce spolu s, a teď se podržte, manuálem, a někdy i plakátem! Dřív běžná věc, dneska rarita. Jaké hry na to vycházejí? K dnešku je venku celkem 409 her z prakticky čtyř kategorií – arkádové automaty, retro konzole od Atari po PS1, domácí počítače jako Amiga či Commodore 64 nebo nové nezávislé tituly a remastery.

Cartridge obsahují zpravidla kompilace dvou a více her od určitého vydavatele nebo studia namixované tak, aby si vybral fanoušek jakéhokoli žánru. Všechny hry jsou navíc plně licencované, peníze tak putují studiím a vydavatelům, což se o emulátorech z Číny říct nedá.

Cílovka? Hrači, kteří přetáčeli MC kazetu tužkou a pak čekali 15 minut na loading, a hráči retra, kterým nejsou lhostejná autorská práva. Je to trochu staromilské, ale hrát hru z kazety má zkrátka něco do sebe. Omezené množství titulů na kazetě nedevalvuje jejich význam a nutí hráče hry opravdu prozkoumat. Paralýza možností u mě často funguje tak, že si nastahuji tisíc romek z internetu a pak drtivou většinu her sotva hraju.

Retro pařby i exkluzivity

Duke Nukem Collection

Duke Nukem kolekce 1 a 2 nabízí exkluzivní remaster prvních dvou dílů Duke Nukem, které jinde nenajdete, Duke 3D nebo díly z prvního PlayStationa – Time to Kill a Land of the Babes.

Tomb Raider Collection

První tři dobrodružství archeoložky Lary Croft vyšly na jedné cartridgi a přinášejí 1:1 verzi z konzole PlayStation na handheld i k televizi.

Atari Collection

Atari kolekcí je hned několik. Jednak se jedná o Atari Lynx, které nabízí hry z handheldu od Atari, pak kolekce z domácích konzolí 2600 a 7800 nebo Atari Arcade kolekce. Legendy jako Asteroids, Adventure, Centipede a další nechybí.

Delphine Cinematic Collection

Delphine kolekce servíruje 4 hry – plošinovky Another World, Flashback a adventury Future Wars a Operation Stealth.

Codemasters Collection

Codemasters kolekce se 17 hrami, mezi kterými je Sensible Soccer, Cannon Fodder, Linus Spacehead a další.

Interplay Collection

Interplay kolekce, kde je např. Earthworm Jim z Mega Drive nebo Prehistorik Man ze SNESu.

Nezávislé hry

Evercade nabízí kolekce nových pecek z nezávislé scény, které buď poprvé vyšly fyzicky, nebo je jejich kompilace na Evercade významně výhodnější oproti hrám koupeným samostatně. O některých jsme se již zmiňovali na webu – Flea, Wich’n’Wizz, Micro Mages, Xeno Crisis nebo Tanglewood a mnoho dalších.

Full Void

První nativně běžící neemulovaná indie plošinovka Full Void je jedinou hrou, která má svou vlastní cartridge bez dalších titulů. Nabízí skvělou pixelartovou grafiku a gameplay podobnou hrám jako Another World či Flashback.

Seznam všech dostupných her a cartridgí naleznete na QR kódu níže.

Hardware

A na jakém hardwaru si můžete Evercade kazety pustit? Předně to je handheld Evercade a nástupce Evercade EXP-R, dále pak televizní konzole Evercade VS-R, budgetový handheld Super Pocket od sesterské firmy HyperMegaTech nebo nové mini arkádové stroje APLHA. Všechny tyto konzole sdílejí stejné cartridge Evercade, které jsou dostupné i u nás např. na e-shopu Originalky.cz (toto není, žel bohu, placená spolupráce). Všechny hry navíc podporují ukládání a nahrávání přímo na cartridgi, je tak možné rozehrát hru na televizní konzoli VS a pokračovat na jednom z handheldů.

Není všechno zlato…

Nebudu lhát, jsem fanouškem tohoto projektu, ale ani Blaze se nevyhnuli přešlapům a bugům, které pošramotily pověst konzolí Evercade. Zejména televizní konzole Evercade VS. Blaze je malá firma, nemá tak prostředky jako velcí hráči a na kvalitě zpracování je to znát. Gamepad je blíže starým klasickým konzolím než třeba PlayStationu a nemá analogové páčky. Samotná konzole pak trpí zejména softwarovými updaty. Při aktualizaci systému se totiž neaktualizuje jen software konzole, ale může se přeflashovat i cartridge, pokud je zrovna v konzoli a pokud vyšla aktualizace dané hry. Na papíře to znamená možnost jak vydávat updaty již distribuovaných her nebo jak zlepšovat jejich emulaci, ale v reálu si mnozí hráči na fórech a Facebooku stěžují na náhlé rozbití jejich fyzické hry po aktualizaci. Hru po downloadu z kazety zkrátka už nešlo spustit. A tyto problémy nejsou ojedinělé. Blaze alespoň při tomto problému posílá nové kopie her zdarma, což můžu pochválit. Nic dobrého o kontrole kvality to ale nesvědčí a vývojáři se budou muset vynasnažit, aby software stabilizovali, chtějí-li pomýšlet na větší úspěch.

Co si myslíte o tomhle ekosystému? Dejte nám vědět v komentářích, na čem hrajete retro gamesy nejvíc.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*