Kámo, kde mám pivo? Adventura s chutí pilsneru

Máte rádi klasický český ležák a pořád jste nepřišli na chuť hipsterským kyseláčům, IPÁm, APÁm či weizenbierům od pivovarů menších než mikro? Nejste sami! Autoři hry Dude, Where Is My Beer mají očividně stejný problém a pálí je natolik, že kolem něj vystavěli celou old school point and click adventuru. Jak moc oldschool, ptáte se? Skoro tak jako samotný pilsner!

Ač by se podle zápletky mohlo zdát, že je hra českého původu, není tomu tak. Hru mají na svědomí norský developer a grafik Arik Zurabian a spisovatel a animátor Edo Bernes z Kostariky. Autoři nás zavádí do současného Osla a kladou před nás přetěžký úkol – najít a vychutnat si pivo plzeňského typu ve světě, kde se tajemný Mistr Sládek, na základě výsledku pivovarské soutěže, rozhodl zakázat prodej podřadného klasického ležáku. Bary a hospody se tak plní hipstery objednávající si řemeslná piva z malých pivovarů za přemrštěné ceny horlivě debatujíce nad všelijakými způsoby kvašení, kterým hlavni protagonista nerozumí. Jediné, po čem touží, je najít normální pivo po dlouhé cestě autobusem do Osla.

S opilostí nejdál dojdeš

Na rozdíl od ostatních point and click adventur není hlavní protagonista šťouravý zvědavec a pobyt mezi podivíny v neznámém světě je pro něj stresující. Autoři tak přišli s unikátní mechanikou, tzv. beer-o-metr. Aby se hlavní hrdina odvážil začít konverzaci s cizincem, případně vyřešit nějaké složité puzzle, musí posílit sebevědomí kapkou alkoholu. Po celou dobu tak hráč vidí míru intoxikace a musí ji korigovat dle potřeby. Opít se do němoty ale nejde, autoři lákají na rozšířené možnosti opilosti v navazujícím druhém díle. Hra totiž není příběhově dokončená a dvojka má před sebou teprve Kickstarter.

Zpátky do minulosti

Rozhraní je podobně jako hlavní postava konzervativní. Půjčuje si klasické schéma adventur od Sierry z 90. let. Zapomeňte tak na jednoduché ovládání dvěma tlačítky myši. Myší ovládáte pohyb postavy, ale příslušnou činnost je nejprve potřeba vybrat z menu devíti akcí, jak vidíte na snímku. Systém zdánlivě umožňuje více volnosti, ale ve většině je stejně správná jedna možnost postupu vpřed, tak se zdá takový výběr přebytečný. Fanoušky old school adventur z devadesátek ale ovládání potěší.

Grafika má svérázný komiksový styl s omezenou barevnou paletou s převládajícími modrými a šedými tóny. Pro 2D adventuru se její jednoduchost perfektně hodí. Úroveň detailů je dostačující a design postav povedený, včetně animací.

Slyšet můžeme rovněž původní hudbu, což u nezávislých her není standardem a odborné recenze zvukový projev hry chválí, od dobře navozené atmosféry hudebním podkladem po ruchy a zvuky natočené v reálném světě. Absence dabingu je zcela pochopitelná.

Pokud to nebylo z odstavců výše jasné, jedná se o humornou adventuru s odlehčenou tematikou, která by neměla zapadnout. Ač recenzenti zmiňují místy nelogický průchod hrou a obecně nízkou obtížnost, je hra zábavná a zkrátí dlouhý zimní večer zhruba o 5 hodin. Na Steamu je k dispozici za příjemných 13,50€, ale bývá ve slevách i pod 10 eur.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*