Bude Arch Gate první české dokončené MMORPG?

Není to poprvé, kdy se české studio snaží o zářez v MMORPG světě. Dosud ale čekáme na hru, která by zaznamenala větší úspěch či byla alespoň dotažena do konce. Z historie můžeme zmínit tři pokusy o žánr MMORPG. První byla 2D hra z roku 2004, vyvíjená původně jako grafický chat, s názvem Chmatákov. Postupně se rozšiřovala herní náplň, až se z chatovacího programu stalo jednoduché izometrické MMORPG. Prvním trojrozměrným MMORPG pak měl být Immortal World, který ale byl v roce 2011 po pětiletém vývoji nakonec zrušen. Jediným moderním zástupcem žánru z naší kotliny tak zůstává survival Novus Inceptio, jenž je v early accessu už od roku 2016, a nevíme, kdy bude dokončen. Navíc se nejedná o klasické MMORPG.

Pražské studio Samdosoft nyní pracuje na MMORPG s názvem Arch Gate, které navíc okořeňuje podporou VR a unikátním aspektem roleplay-as-a-service. To znamená, že autoři najmou profi game mastery a herce, kteří se chopí role nehráčských postav (NPC) a budou spoluvytvářet hráčův zážitek. Živé moderování má vytvářet jedinečné situace za běhu díky enginu umožňujícím vytvářet nové eventy během hraní.

Tým profesionálních Game Masterů je pověřen vytvářením obsahu a událostí za pochodu. Zbraně, úkoly a eventy lze vytvořit a spustit během mrknutí oka. Naši herci improvizují a hrají role jako NPC. Mohou ovládat monstra a bossy, což vede k nepředvídatelným asymetrickým soubojům a příběhovým situacím.

Samdosoft,com/archgate

Questování

Vývojáři lákají na neinstancované příběhové questy zaměstnávající skupiny hráčů, které si kladou za cíl umocnit kooperaci mezi postavami. Zakomponování živého moderování umožní hráčům organicky reagovat na situace včetně možnosti zradit spolubojovníky či zabít jednotlivé postavy, aniž by způsobili rozbití úkolového řetězce. Plnění úkolů má být prosté jakýchkoli quest trackerů či značek na mapě usnadňujících orientaci. Důraz je zde kladen na vlastní pozorování a orientaci v prostoru. Hra tak cílí spíše na hardcore komunitu. Moderátoři mají za úkol zabezpečit, aby důležité questové linie vždy měly jít dokončit.

Souboje

Nečekejme standardní tab targeting systém stylu WoW či LotRO. Soubojový systém autoři přirovnávají k Dark Souls. Má se tak jednat o pomalý, akční systém bez target locku vyžadující opatrný přístup. Každá chyba může znamenat smrt nebo alespoň rozsáhlá zranění.

Unikátní předměty

Herní předměty mají být dle vývojářů ve většině buď jediné svého druhu nebo silně limitované co se týče dostupného množství. Neočekávejte tedy hromady lootu jako u diablovek, ale každý padlý předmět má být pro hráče vzácný. Tento systém má podpořit možnost aukcí podobně jako u klasik typu WoW.

Politika

Hra implementuje rovněž politický systém umožňující hráčům stát se politicky exponovanou osobou s přímým vlivem na ostatní. Detaily tohoto systému zatím nebyly zveřejněny.

Permadeth

V současné době populární hardcore gameplay v podobě permanentní smrti bude v určité míře zastoupen také v Arch Gate. Vývojáři slibují permadeth regiony se silnými bossy jejichž poražení má být skutečnou událostí a hráči má přinést slávu mezi ostatními obyvateli virtuálního světa.

VR

Arch Gate bude trojrozměrné RPG ze třetí osoby kompatibilní s PCVR a do budoucna snad i s PSVR pro PS5. Hra tak umožní volný rozhled po okolí s kamerou za hráčem pro lepší orientaci v terénu, který má být členitý a vertikální. Atmosféru vtáhnutí do děje má umocňovat prostorový 3D zvuk. Autoři dokonce uvádí, že zvuk je počítán v reálném čase na základě okolí a je tak plastický, že umožní navigování prostorem i v naprosté temnotě.

Předplatné

Hra nebude zadarmo. Na oficiálním webu je v sekci FAQ uvedeno, že měsíční poplatek bude k hraní vyžadován, avšak nemá přesáhnout „měsíční vstup do posilovny“. Nevíme, jaké fitko mají autoři na mysli, ale odhadujeme něco kolem tří set korun, podobně jako u jiných placených MMO her. Plusem je absence jakýchkoli pay-to-win mechanik.

Samdosoft si rozhodně neukousli malé sousto a soudě dle náročnosti vývoje a strastí předchůdců může hra stále dopadnout všelijak. Autorům ale přejeme hodně úspěchů. Arch Gate může být novým fenoménem a snem všech roleplayerů, o atraktivitě pro streamery nemluvě.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*