Jak bude vypadat nový Switch?

Hybridní handheld konzole od Nintenda spatřila světlo světa 3. března 2017 a jednalo se o sázku na nejistotu. Ostatně předchůdce Nintendo Wii U, který také používal částečný handheld mód, byl komerční propadák a japonský gigant se tak musel postarat o to, aby novou konzoli hráčům správně prodal. O šest let později vidíme, že se to Nintendu podařilo náramně a Switch se stal jejich nejprodávanější herní konzolí vůbec! Přestože (jak je u Nintenda zvykem) nehýří výkonem a dnes zaostává i za mobilními telefony, hry na Switch vychází a vývojáři se i nadále lopotí s portováním svých titulů. Mezi povedené porty můžeme zařadit třeba Zaklínače 3, No Man‘s Sky či Doom Eternal. Podle spekulací na internetu ale někteří vývojáři už obdrželi dev kity budoucího zařízení, které pro potřeby článku budeme nazývat New Nintendo Switch (podle vzoru New Nintendo 3DS). Portál Eurogamer přišel nedávno s informací, že Nintendo představilo nový Switch za zavřenými dveřmi na akci Gamescom. Vydání příští rok se tak zdá pravděpodobné.

KDY?

Youtube kanál ZONEofTECH a mnohé další kanály si všimly, že čínský web o financích MoneyDJ prozradil plánované vydání Switche, na které má dojít někdy v průběhu prvního kvartálu roku 2024. MoneyDJ už v minulosti úspěšně propálili vydání prvního Switche, takže se zdají jako důvěryhodný zdroj. Osobně si ale myslíme, že bude Nintendo vydání nové konzole pozicovat spíše na druhou polovinu roku 2024 a každoroční vánoční horečku, jak naznačuje i uznávaný web videogameschronicle.com. Obdobně hovoří i leaker Nash Weedle, jenž na Twitteru prohlásil, že španělské studio Mercurystream (Metroid Dread) už vyvíjí na devkitu nového Switche. O devkitech se zmiňuje i web VGC. Tyto vývojářské konzole jsou běžně dodávány studiím zhruba rok před oficiálním vydáním nové generace. Nemusíme se ale držet jen spekulací, protože o novém modelu Nintenda Switch se přímo zmínil i velký Microsoft v souvislosti s akvizicí Activisionu. Microsoft navíc, jak jsme již psali, plánuje portovat aktuální Call of Duty tituly na Nintendo konzole, což může rovněž znamenat příští Switch. Cenovka nové generace by se podle VGC mohla usadit na 399 dolarech. Český obchod Alza.cz odhaduje cenu na svém blogu na 10 tisíc korun.

HARDWARE

Nintendo oficiálně zatím nic neoznámilo, takže se svezeme na vlně spekulací. Z náznaků herních vývojářů můžeme leccos odvodit. Nintendo mělo podle ZONEofTECH poradit Ubisoftu, aby pozdrželi vydání posledního titulu série Mario & Rabbids, dokud nebude nová verze Switche s vyšším výkonem k dispozici. Hra na aktuálním Switchi neběží moc dobře. Podle rady vývojářům proto můžeme usuzovat, že se bude jednat o typově podobné zařízení určené pro obdobný styl her – handheld s možností připojení k televizi s pohybovým ovládáním – jehož předností bude výrazně vyšší výkon oproti současné generaci. CEO Activision Blizzard Bobby Kotick si v nedávné době mailoval s prezidentem Nintenda Šuntaró Furukawou a v této korespondenci mělo zaznít, že nový Switch bude výkonem blízko PS4, což by nemuselo být daleko od pravdy vzhledem k tomu, že Steam Deck dosahuje zhruba podobného výkonu. To by znamenalo cca čtyřnásobný nárůst výkonu oproti aktuálnímu Switchi. To se nezdá jako mnoho, ovšem mějme na paměti, že čip bude velmi pravděpodobně opět produkovat Nvidia, takže se můžeme se těšit na vychytávky jako DLSS usnadňující renderování obrazu ve vysokém rozlišení a možná i určitého stupně Ray Tracingu. Server Notebookcheck.net spekuluje o čipsetu Tegra T239, který má vycházet z čipsetu T234 založeného na architektuře Ampere. Údajně obsahuje 2048 CUDA jader s celkovým výkonem 4 TFLOPS, což by znamenalo ještě vyšší nárůst výkonu, než o jakém se zmiňoval Bobby Kotick. Původní Switch dosahuje jen 0,4 TFLOPS, teoreticky se tak bavíme o zhruba desetinásobném výkonovém nárůstu. Vizuálně a „pocitově“ bychom se tak měli určitě dostat dále než na čtyřnásobný výkon 6 let starého tabletu. Zamrzí ale zpráva Bloombergu o LCD displeji od firmy Sharp pro „novou a dosud neoznámenou herní konzoli“. Sharp je významným dodavatelem displejů pro Nintendo, lze tak předpokládat že onou novou konzolí bude „New Nintendo Switch“. Zdá se tak, že základní verze nového Switche bude mít jen LCD panel, přestože aktuální Nintendo Switch OLED má… OLED. Nemyslíme si ale, že u toho zůstane, předpokládáme, že tak jako dnes i v příští generaci budou k dispozici dvě verze Switche – levnější s LCD a dražší s OLED panelem.

HRY

Call of Duty je videoherní série, kterou už Microsoft potvrdil a uvedl, že nevidí překážku v jejím portování na konzole Nintendo. Jsme si téměř jistí, že tím myslel nový Switch, vzhledem k tomu, že CoD nebyl dosud na aktuální generaci oznámen a jak jsme psali dříve, Microsoft podepsal s Nintendem dohodu o vydávání svých her na Nintendo HW po dobu dalších 10 let. Rakouský videoherní vydavatel THQ Nordic také přispěl trochou vody do mlýna spekulací. Oficiálně oznámen byl před dvěma lety také port opus magnum Dana Vávry Kingdom Come: Deliverance. Toto české historické RPG má pro THQ Nordic portovat Saber Interactive, kteří přivedli na Switch např. Zaklínače 3, Crysis Remastered nebo Vampyr. Od oznámení ale žádné další oficiální novinky nepřibyly, pouze ujištění, že se na portu pracuje a že byly práce pozdrženy kvůli aktuálnímu konfliktu na Ukrajině. Neoficiálně by se ale mohlo jednat o tichý vývoj pro next-gen Switch, kde by KCD mohlo být s přispěním kouzelníků ze Saber Interactive hratelné. Na současné generaci nemá hra kvůli své náročnosti na CPU sebemenší šanci. Pokud má tedy být stále ve vývoji, musí se jednat o nový Switch! Na jakékoli další informace si ale budeme muset počkat.

ZPĚTNÁ KOMPATIBILITA

Prezident Nintenda Šuntaró Fukurawa pro japonský web uvedl, že plánují jednoduchý přechod účtu se všemi daty na konzoli nové generace. Dat v aktuálním Switchi není moc, jsou to hlavně stažené hry z eshopu. Považujeme tak za potvrzené, že digitální hry budou kompatibilní i s novou konzolí. Zatím ale neznáme fyzické médium pro krabicové verze her. Doufáme, že cartridge nebudou změněny a že i nová konzole bude kompatibilní s aktuálními fyzickými kopiemi her.

CO ZLEPŠIT

V první řadě by měl displej pokrývat celou plochu přední části, ideálně ještě více než u aktuálního OLED modelu. Centimetrové rámečky patří někam do roku 2010. Rádi bychom viděli i nějakou formu ochrany displeje přímo z výroby, třeba Gorilla Glass. Co se SW týče, potěšila by nás i novější verze Bluetooth s možností připojení více druhů periferií. A když už jsme nakousli Bluetooth, rozhodně by mělo Nintendo zapracovat na Pro Controlleru, zejména na triggerech. V nové generaci chceme vidět triggery analogové. Příjemným bonusem by byla i vylepšená haptická odezva. Líbilo by se nám také větší interní úložiště, alespoň 256 GB. Změnou by měl projít i dock pro připojení k televizi. Jak u klasické, tak u OLED verze je dokovací stanice zbytečně rozměrná a snadno poškrábe displej zařízení. Kromě zeštíhlovací kůry by nový dock měl mít možnost upscalovat obraz do 4K a využívat u toho Nvidia DLSS. Náznaků 4K rozlišení jsme se dočkali u kódu firmware pro OLED dock, můžeme tedy tušit, že si Nintendo připravilo půdu pro příští verzi docku, nebo bude OLED dock po aktualizaci možno použít pro příští generaci? Kdo ví. Nintendo je ale nevyzpytatelné, stát se tak může úplně cokoli. Nezbývá než čekat na příští rok a doufat, že se naše přání splní.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*