Válka s Mloky od Karla Čapka vzniká jako originální desková hra

Válka s Mloky vyšla knižně v roce 1936. Čapek vytvořil provokativní a hluboce filozofický příběh, který se dotýká několika aktuálních témat své doby, zejména rizik spojených s nastupujícími totalitními hnutími a narušováním demokratických principů. Mloci jsou zde metaforou pro fašistickou generaci.

Román začíná expedicí, kde námořníci objeví obrovskou populaci mořských mloků. Tito tvorové jsou postupně využíváni k různým činnostem, což vede k rychlé industrializaci a rozvoji ekonomiky. Nicméně mlokům neunikne lidská chamtivost a touha po moci. Situace se se nakonec zvrhne ve válku. Právě na konflikt Lidí a Mloků se zaměřuje aktuálně vyvíjená karetní hra, jež navrhuje Jan Koudela. O hře se rozpovídal známý YouTube kanál Tartarus Cast.

Jedná se o asymetrickou karetní hru pro 2 hráče na zhruba hodinu hraní s kontrolou území, managementem karet a akčními událostmi. Utkají se proti sobě Lidé, kontrolující globální obchod s Mloky, snažící se zabránit hromadné vzpouře, a Mloci, kteří vyhazují do povětří budovy a expandují po světě. Každý z hráčů tak má vlastní balíček karet s odlišnými vlastnostmi.

Hlavním cílem je do určitého časového limitu ovládnout většinu území. Lidé musí buď nashromáždit dostatek perel, nebo eliminovat expanzi mločí populace (kontrolovat více zotročených než vzbouřených Mloků) a Mloci musí ovládnout většinu oblastí na Zemi. Partie může rovněž skončit remízou, pokud se obě strany dohodnou.

Mapa světa je rozdělená do 8 geografických sfér. Karty sfér jsou oboustranné, bude tak zajištěna určitá forma variability herní mapy. Zajímavostí jsou karty Kapitol přinášející specifické situace a různé možnosti jejich řešení. Karty obsahují citace z Čapkova díla a mají odrážet morální dilemata Války s Mloky.

Podrobný přehled pravidel a vývojářský deník naleznete na canva.com.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*