Hero’s Tale bude old school RPG s větveným příběhem a českým dabingem (Rozhovor)

Český indie vývojář Jan Gazda postrádal kvalitní a dobře napsaná RPG ze staré školy, a tak již nějakou dobu pracuje na svém RPG s větveným příběhem. Protože se na webu se rádi věnujeme českým hrám, přinášíme vám exkluzivní rozhovor s vývojářem.

Předně moc děkuji za váš čas, mohl byste představit čtenářům studio, případně jaká byla vaše motivace dělat videohry?

Motivace dělat hry byla, předpokládám, skoro jako u každého. Hrál jsem hry od mala. Můj první počítač byl Commodore 64 a hry jsem si zamiloval už jako dítě a k tomu nějakou hru udělat mě přivedlo to, že když jsem tehdy hrál a chyběl mi jsem tam nějaký herní mechanismus, tak jsem si říkal: “Já bych to udělal jinak,” až jednoho krásného dne před mnoha lety jsem nějakou tu hru udělal na jednoduchém enginu. Postupoval jsem dál a dál, dokud jsem se nerozhodl udělat něco velkého. A dělám to už čtvrtým rokem a teď už to začíná mít finální podobu.

Zmínil jste, že už tu hru děláte zhruba čtyři roky, vy jste tedy hlavní mozek operace, jediný programátor, nebo máte tým lidí?

Je to tak, jsem na to sám a k tomu mám vesměs tři lidi. Jeden dělá marketing, sociální sítě a taky mi radí, co by do hry přidal, a pak je tady druhý kolega přes zvuky. Ten je takový hlasový chameleon, takže co se týče dabingu, udělal obrovský kus práce. Pak mám ještě jednoho mladého kluka, to je šikovný student, který mi pomáhá s grafikou a trošku ji vylepšuje. Ale co se týče samotného vývoje, tak to je jenom na mně.

Jednodušší grafická stránka hry připomíná Shadow Over Silesia. Je to záměr?

Na tohle to už se, tuším, někdo ptal toho vývojáře, který dělal Shadows a ten to tak kulantně zmínil, že jednak se tím zakryje ta, jak to říci, nízkorozpočtovost a také se to některým lidem prostě líbí, takže se spojí příjemné s užitečným tím, že nemusíme dělat velké grafické orgie, na které bychom potřebovali tým lidí, protože když opravdu nemáte dobrého grafika a chcete dělat dobrou grafiku, tak to skončí katastrofálně. Ta low-poly grafika je záměr a je to záměr i v tom, že já mám moc rád staré devadesátkové hry.

Myslím si, že grafika není všechno, grafika je pro mě až na posledním místě. Za mě je první hratelnost, příběh, herní mechanismy a grafika je jenom takové pozlátko. Já radši budu hrát hru s horší grafikou, která má perfektní hratelnost a příběh, než něco, co má ultra realistickou grafiku a je to blbý.

S tím naprosto souhlasím. Jak se bude hra jmenovat a bude to akční nebo spíše příběhové RPG?

Název je Hero’s Tale a jak už jsem zmínil, mám rád stará devadesátková RPG, protože to, čemu se dneska říká RPG, už s prominutím RPG není. U The Elder Scrolls to skončilo někde u Morrowindu. Dneska si RPG říká každá hra, kde si můžete zvyšovat pět statů a dáváte si nějaké bonusy. Já chci, aby to bylo skutečné RPG. Aby tam bylo velké množství statistik, které ovlivňují postavu nebo děj hry. Když bych měl zapátrat v paměti, tak bych to přirovnal třeba Falloutu například.

Každá maličkost, která tam je, tak má nějaký stat. Ale hodně jsem se inspiroval sérií Relams of Arkania. To bylo RPG, kde byly staty typu Strach z výšek, Lakomost a podobně. Bylo to hardcore, kde jste měli jednu celou obrazovku pokrytou statama a člověk strávil hodinu výběrem postavy. Takhle nějak bych to chtěl vidět. Samozřejmě dnešní generace hráčů už je trošku jinde a chce tam maličko té akčnosti, aby ty souboje byly trošku dynamičtější, aby tam ten hráč měl nějaké slovo, nějaké uhýbání, nějaká komba a tak dále a tím ta hra bude přístupnější. Ale pořád je to spojené s tím, že to ta postava musí umět. Aby uzvedla těžký meč, musí mít sílu, aby dokázala udělat komba, musí mít nějakou obratnost spolu s nějakou dovedností…

Abych to zpřístupnil co největší škále hráčů, tak bych udělal to, že bude možné, například jako u Thiefa nebo třeba Project Zomboid, nastavit ten svět, jak by měl vypadat a jaká pravidla by tam měla fungovat. Třeba než hráč začne, tak si nastaví, jestli chce, aby ta postava musela jíst a pít, aby nemoci měly smrtelný účinek, aby šlo ukládat jenom v posteli… Aby si člověk sám mohl nastavit tu obtížnost k obrazu svému, a to bude třeba na úkor něčeho, například když si to člověk zjednoduší, tak tím bude získávat míň zkušeností a tím to bude muset hrát déle.

Jaké bude zasazení hry? Bude to sci-fi nebo fantasy?

Přirovnal bych to k takovému ne úplně obvyklému fantasy. Obvyklé je to v tom, že tam jsou dvoumetroví pavouci a všechno to, co v klasickém fantasy je, ale na druhou stranu se ten svět odklání od klasického fantasy, a to sice v tom, že ta doba hrdinů končí a svět přichází do moderní doby, kdy už lidi nebudou věšet na nástěnky úkoly typu “Běžte zabít vlkodlaka, protože ohrožuje vesnici,” ale hráč se musí obracet na městské stráže jako na policii a společnost už začíná fungovat jako naše moderní společnost. Podobně jako ve Fable 3, když přicházela doba industrializace.

Ten hrdina už je tam nechtěný a musí se protloukat. Není to ta klasika, že přijde do nějakého města, ta nabere práci, všechno to tam vyřeší a dostane za to kopec zlaťáku a jde dál. Samozřejmě questy budete sbírat. Ty lidi budou chtít pomoct, ale bude to na hranici ilegality. Nařízení panovníka zní “Obracejte se na městské stráže”, “Neberte zákon do svých rukou” a tak podobně. Takže v tom by to bylo odlišné od klasického fantasy RPG, kde se všude prohání halda hrdinů a zabíjí draky.

Můžete více přiblížit příběh hry? Je to čistá fikce, nebo jste si vzali nějakou inspiraci třeba z reálných historických událostí?

Samozřejmě je to všechno vymyšlené, ale čerpal jsem i z reálií. Chtěl bych to udělat něčím zajímavé, zařadit nějaké rasové války. Například jako elfové v Zaklínači, kteří jsou bráni jako méněcenní. Vy se budete muset vypořádat s tím, jak na vás lidi budou koukat, protože výběr rasy bude buď člověk nebo elf a pokud si vyberete elfa, tak záleží na tom, ve kterém koutě světa zrovna budete. Není to tak, že v celém světě bují totožný rasismus. Takže když se budete pohybovat s elfem v místech, kde elfové nejsou zrovna vítaní, tak vás neobslouží obchodník a vyhodí vás na ulici, nebo když se bude řešit nějaký konflikt, tak ukážou prstem na vás, protože jste pro ně méněcenný a podobně.

Předpokládám, že ve hře bude nějaký systém reputace a vy si budete moci reputaci vylepšit, je to tak?

Reputaci zrovna řeším, jak to udělat, aby to nebylo příliš obyčejné a aby se nestalo, že mě ve městě budou všichni milovat, když tam udělám tři dobré skutky. Tohle to je ještě ve fázi vývoje a chtěl bych to udělat trošku víc zajímavé, než jako to je v každé průměrné hře.

Ale určitě bych chtěl, aby tam byly nějaké komplexnější úkoly a ne jen “Přines mi jablko, protože mám hlad”. Aby šly úkoly dohrát několika způsoby a aby každý úkol měl nějaký svůj malý příběh. Nechci generované úkoly typu “V jeskyni XY se objevil předmět AB, dones mi ho, protože ho hrozně chci” a teď si tam ten předmět vygeneruje a já pro něj musím dojít. Ne. Každý quest bude mít svůj malý příběh, který bude okomentovaný postavami a každá věc v té hře, každá píď bude dělaná ručně. Není tam žádná generovaná krajina a chci, aby to tak i působilo. Když si půjdu promluvit s někým, tak aby to nebylo strojové, aby to působilo živě.

To mi trochu připomnělo dvě hry. První je Zaklínač 3, kde jsou úkoly z mého pohledu velmi dobře napsané, a pak Inquisitor od českého Cinemaxu.

Jo, Witcher je super, souhlasím. Inquisitora znám, ale nehrál jsem. Já už na to hraní nemám tolik času, takže když už si něco zahraju, tak opravdu si vybírám, protože ten čas je vzácný.

Už tu padlo něco o příběhu. Můžete trochu zkonkretizovat, o čem ten příběh bude pojednávat?

Nerad bych odtajňoval tu hlubokou podstatu, protože ten nápad mě kdysi osvítil a já už jsem tuhle tu hru, přiznám se, jednou udělal, ale v takovém obyčejném enginu kdysi před lety a snažím se jí celou předělat. Zůstala v šuplíku, nikdo jí nikdy nespatřil. V kostce bych jenom řekl, že si hráč bude moct vybrat, jestli půjde zlou cestou, což znamená pomsta, anebo jestli půjde dobrou cestou, což znamená usmíření. Nepůjde o žádnou záchranu světa, to je takové klišé, kterého mám taky plné zuby. Půjde o osobní věc té postavy, takže vy, když nebudete zasahovat do čehokoliv jiného, půjdete si jenom po svém, tak okolní záležitosti vám můžou být jedno. Ten svět stojí řekněme na prahu nějaké války a když ten hráč chce aby třeba získal bojové zkušenosti, peníze, nebo ho to zkrátka baví, tak vstoupí do armády a tam bude taky nějaká dějová linka. Nebo se rozhodne založit nějaký cech, tam bude jiná dějová linka. Hlavní dějová linie je důležitá jenom pro hlavní postavu a nezáleží na něčem jiném než na osobní pomstě nebo tomu osobnímu odpuštění konkrétnímu jednomu člověku.

Příběh určitě nemá smysl prozrazovat, ale zaujaly mě, jak jste zmínil, zajímavě napsané vedlejší questy, zakládání cechů, vstupování do armády… Mohl byste rozvést, jak tyto mechaniky implementujete?

Například vyberete si armádu, kterou chcete (protože jedna armáda musí proti nějaké jiné bojovat), tedy záleží na preferencích hráče, jakou zemi upřednostňuje a podle toho se do armády zapíše a začíná jako obyčejný voják a dostává příslušné questy. A podle toho, jak je plní a jak postupuje, tak může být povýšený, až pak bude moci učinit rozhodnutí, které ovlivní průběh bitev a když se dostane hráč na pozici velitele. může rozhodnout o výsledku celé té války.

Druhá věc, co jsme tam nakousli, byly cechy. Já nemám moc rád ve hrách stavění, např. ve Falloutu 4, kdy si musíte postavit tu vesnici, ale trošku bych to tam implementovat chtěl. Ne, že budete muset hledat šrot a stavět jako v nějakém survivalu chalupu, ale budete chtít vybudovat, dejme tomu, nějaký cech. Musíte si vybrat nějakou opuštěnou budovu a nebude si moci vybrat ve městě jakoukoliv. Přijdete za starostou, nakoupíte a můžete si tam zřídit buď svoje bydlení, kde si budete třeba ukládat věci, protože je nemůžete unést, nebo si tam uděláte cech. A v tom případě opět vznikne dějová linka, budete muset např. nabrat lidi, zajet na pilu pro dřevo, kterým by šlo opravit ten dům, a tak podobně. Zkrátka dějová linka složená z obyčejných questů. Každý quest nemusí být jenom o tom, abyste zabili tříhlavého draka, že.

Na druhou stranu jde o to, aby ten quest, když máte jít třeba pro to dřevo, nebyl obyčejný. Aby se cestou zpátky něco zajímavého stalo, trochu po vzoru toho Zaklínače, kde bylo vždycky něco, co mě nadchlo, takže bych to chtěl udělat taky tak. Musíme samozřejmě brát v potaz, že Zaklínače 3 dělalo velké studio a já to dělám sám doma.

Samozřejmě. Ta hra nemusí být velká, může to být menší hra, ale dobře naplněná obsahem. Nepotřebujeme větší hry, potřebujeme lepší hry.

Ano. Dneska každá hra chce být open world, protože to je fenomén, ale myslím si, že ty hry krachují na tom, jak ten svět zaplnit. Kupříkladu v Assassins Creed: Odyssey, kde se autoři chvástali, jak bude ta mapa obrovská a pak jsem to zapnul. Bylo to skvělé, graficky to vypadalo nádherně, ale questy byly generované a nezáživné. Když hraju třeba GTA a vidím na ulici, že se něco děje, zastavím, mám chuť se tam podívat, ale v tomhle ne. V Assasinu jsem si šel jenom pro ten quest a chtěl jsem ho jen splnit, ale bylo to nezáživné. Mně se líbí, když ta hra má něco, co vás prostě chytne a nepustí. Mám rád, když hry vypadají filmově.

V jakém enginu hru vyvíjíte?

V Unrealu 4. Začal jsem v době, kdy pětka ještě nebyla. A ten přechod už dneska by byl nesmyslný, protože už je toho tolik a ty rozdíly tam jsou, takže by mi trvalo spoustu času jen předělání do pětky, která se de facto zaměřuje především na grafické orgie.

Bude to singleplayer, nebo máte v plánu i multiplayer?

Singleplayer. Nicméně už teď je tam přidělaná taková malá věc, kde si kromě příběhu můžete zapnout tzv. Arénu. Tam máte k dispozici mapičku a svůj domeček, kde si nakupujete vybavení za peníze, které získáte z té arény. Trochu jako v Die by the Sword. Já rád čerpám ze starých her, takže něco takového, kde se bojuje a nic jiného, odděleně od toho hlavního příběhu, kde by to byl hodně rušivý element. Tam bych možná udělal do budoucna nějaký multiplayer jenom tak, že se budou moct utkat hráči v aréně.

Máte už představu kolik zhruba zabere příběh času?

Chtěl bych celkově 40 hodin. Nemluvím teď jenom o příběhu, ale o všech možných questech nebo aktivitách, které tam budou, ale samotný příběh aspoň 10 hodin s tím, že tam bude to větvení. Určitě bych nerad větvení typu Mass Effect, přesto že jej mám hodně rád, protože jediné větvení byl rozhovor těsně před finální cutscénou a podle toho, jakou jste dali odpověď, taková se odehrála scéna. Za tohle bych vraždil! Za mě se to má větvit někde v polovině příběhu a podle toho se mají odvíjet další questy a další průběh.

Zatím mě to velmi zaujalo a těším se. Už víte, na jaké platformy to chcete vydat?

No, určitě nebudeme mít velké oči, takže do začátku Epic, Steam a uvidíme, co bude dál. Chtěli bychom jít na Startovač, nebo něco podobného, protože bych se potřeboval tomu věnovat trošku víc naplno.

Já mám svoje zaměstnání, které jsem už zkrátil, abych se mohl věnovat té hře, protože už je to v takovém stadiu, že vím, že to nějak dopadne a vím, že s tím půjdu ven. Už mám hratelné jedno celé městečko s asi 10 questy a až půjdeme na crowdfunding, tak bychom to vypustili na stránky jako demo. Dneska už dema moc nefrčí. Já tedy nemám rád early access. Radši vydat nějaké krátké demo, aby si to člověk mohl vyzkoušet, než vydat nějakou s prominutím zkriplenou verzi, protože víte, co na to lidi. Koupí si to v early accessu a řeknou: “To není dodělaný, je to kravina”. Takže vydáme malinkaté demo, na půl hodinky hraní a bude na stránkách herostale.net.

Stránky jsou ještě ve vývoji, ale jsou funkční. Dozvíte se tam základní informace, ale ještě se tam na tom bude dělat. Je tam odkaz na TikTok a na Facebook, a tam by to bylo potom ke stažení. Pak, až by byla rozjetá i reklama, tak bychom šli na Startovač. Rád bych obojí ještě letos.

Jak to bude s dabingem? Bude ta hra v angličtině nebo i v češtině?

V češtině určitě, protože bytostně nenávidím, když je česká hra v angličtině. Chápu, když jde na cizí trh a tam potřebuje vydělat peníze předtím, než se vůbec dostane sem, ale já to mám tak, že budu rád, když si to koupí pár lidí tady. Takže primárně čeština. To demo už je prakticky nadabované. Jelikož mám v zaměstnání spoustu vícejazyčných lidí a rodilých mluvčích, tak stoprocentně ještě angličtina a němčina. Možná polština. Podle toho, jak budou lidi shovívaví, protože mají také spoustu práce.

Na dabing nemusím mít Petra Rychlého, mně to dělají kluci tady jenom proto, že je to baví a myslím si, že ten dabing je skvělý. Zapojili jsme do toho, kdo jen mohl. Já jsem tedy zvyklý být trošku pedant. To patří k mému zaměstnání, takže nejeden člověk mi z dabingu upustil jenom kvůli tomu, že jsem ho pořád buzeroval.

Když se podaří crowdfunding, kdy očekáváte release verze 1.0, která by mohla jít Steam nebo Epic?

Do roka. Já bych na tom Startovači slíbil, protože jsou už ty nejhlavnější mechanismy hotové a teď se zaměřuju především na design a na vylepšování a pak už tam budu jenom přidávat další a další mechanismy. Takže rok od Startovače.

Máte pak plánu připravovat nějaké další tituly, nebo se chcete dál starat o Hero’s Tale?

Chtěl bych se o to určitě starat s tím, že pokud to bude úspěšné, tak bych chtěl dělat další věci zasazené do tohoto světa, protože tomu loru jsem věnoval tolik, že by bylo škoda to použít jen na tenhle titul. Tudíž nemuselo by to být zrovna pokračování, ale něco z toho světa, ale záleží na tom, jak to bude úspěšné. Když to lidi zavrhnou a nikoho to nebude zajímat, tak asi nebudu dělat nic dalšího. Pochopitelně.

Rozumím. Máte představu o ceně, za kolik to budete chtít, až to vyjde, prodávat na Steamu a Epicu?

Určitě ne víc než za pětistovku.

Díky moc za rozhovor. Bylo to zajímavé a moc se na to těším. Hodně štěstí s vývojem. Mějte se.

Mějte se.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*