Picopad – česká retro herní konzole do tisícovky pro nadšence a malé kutily

Projektů založených na Raspberry Pi bychom na internetu nalezli bezpočet. Všech možných DIY tutoriálů je plný YouTube a do těchto vod vstupuje český hráč prostřednictvím e-shopu pájeníčko.cz, a to retro handheld Picopad! Na rozdíl od konkurence se česká konzole zaměřuje nejen na hraní, ale také na výuku programátorských a technických dovedností.

Picopad je otevřená herní konzole, která nabízí unikátní příležitost pro mladé technické nadšence. Dodává se jako stavebnice, což dětem umožňuje seznámit se s principy pájení a elektroniky při sestavování své vlastní herní konzole. Kromě toho Picopad podporuje programování v jazycích C a MicroPython, čímž se stává ideálním nástrojem pro výuku programování. S externími kartami pro různá vzdělávací rozšíření je Picopad také ideálním nástrojem pro rozvoj dovedností v oblasti STEM (věda, technologie, inženýrství, matematika).

picopad.eu

Jedním z autorů handheldu je český vývojář Miroslav Němeček, jehož budou znát zejména PC nadšenci z počátku 90. let, kdy vydal dnes už legendární klon hada s názvem Vlak a počátku nového tisíciletí, kdy vyšla karetní hra Mravenci, jež u nás zcela zastínila její předlohu Arcomage od 3DO. Zmínit musíme i vývojový engine PETR, který se podobně jako aktuální konzole zaměřoval na výuku základů programování.

Picopad se neprodává vcelku, ale pouze jako stavebnice. Kupující tak obdrží všechny potřebné součástky pro sestavení, ale nikoli nástroje, pájku musí mít vlastní (případně koupit tamtéž). Sestavování je navrženo tak, aby jej dle autorů zvládlo i dítě (samozřejmě pod dohledem zkušenějšího člena rodiny).

Verze bez wifi a bluetooth je za necelých devět stovek, s wifi a bt těsně pod tisícovku. Návod na pájení je k dispozici na YouTube kanálu svermigo, kde je mj. video s betaverzí osekaného Dooma bežícího na Picopadu.

Videonávod na složení Picopadu

Srdcem konzole je Raspberry Pi Pico (W) s dvoujádrovým procesorem Arm Cortex-M0+ s 264 KB interní paměti RAM a 2MB vestavěné paměti flash, Displej technologie IPS disponuje rozlišením 320×240 bodů a úhlopříčkou dvou palců. Handheld nabídne dál Micro SD slot, uživatelsky programované LED, baterku Li-ion s kapacitou 500 mAh či externí konektor pro připojení senzorů a uživatelských obvodů.

Open source

Konzole obsahuje celkem 16 her a slibuje otevřené zdrojové kódy veškerého SW na GitHubu, kdokoli tak může prozkoumávat, jak jednotlivé programy a vestavěné hry fungují a měnit je. Podmínkou je uvedení autora původního SW a distribuce upraveného SW rovněž jako open source.

Hry v paměti konzole

Jak jste jistě z HW specifikací a snímků her výše pochopili, smyslem konzole není hardcore gaming. Zařízení je od počátku designované jako výukové. Sestavením konzole se zájemce naučí základům pájení, elektroniky a následně programování v MicroPythonu nebo C. Za příznivou cenu to je tak vhodný start pro dítě nebo kohokoli, kdo se v elektru a programování chce začít vzdělávat.

Na oficiálním webu picopad.eu můžeme vidět zatím neaktivní položky v menu nazvané Základy v MicroPythonu, Základy v CircuitPythonu a Základy v C. Lze tak předpokládat, že v blízké budoucnosti přibude i oficiální dokumentace s návody pro začátečníky. Nezbývá než projektu držet palce a přát rozrůstající se komunitu nejen u nás. Potenciál tu je.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*