Ježek Sonic se po letech vrací ke kořenům

Sonic Superstars Banner

Známý modrý ježek začal svoji pouť konzolí Sega Mega Drive (Genesis) v roce 1991 a zaznamenal takový úspěch, že vystřídal původního maskota konzolí Sega Alexe Kidda. Na dlouhá léta byl Sonic synonymem pro Segu a zárukou kvalitního plošinovkového hopsání a hlavním konkurentem Maria – rivala od Nintenda.

V průběhu devadesátých let vyšlo několik skvělých plošinovek s modrým ježkem, zejména tři 2D díly Sonic the Hedgehog na Mega Drive a povedený 3D spinoff Sonic Adventure na Dreamcast. Fanoušky osmibitového Master Systemu potěšil port prvního i druhého dílu. Mimo jiné se modrý ježek podíval i na tehdy aktuální handheld Sega Game Gear nebo později na Gameboy Advance.

Série představila 4 hlavní hrdiny a taktéž ultimátního záporáka Dr. Robotnika (pozdějí Eggmana) jenž se snažil získat všech 7 magických smaragdů chaosu propůjčující nekonečnou moc. Parta zvířecích přátel v čele se Sonicem se tak Robotnikovi snažila ze všech sil zabránit.

Sonic the Hedgehog – Sega Mega Drive

Sega ale nezvládla přechod do nového tisíciletí a spolu s klesajícím zájmem o jejich konzole kolísala i popularita a kvalita her se Sonicem. Postupně se série podívala na GameCube, Playstation, Xbox i PC, ale už významně zaostávala za moderními verzemi Maria od Nintenda.

Fanoušci Segy preferovali klasické paradigma plošinovky z 80. let a proto velmi ocenili hru Sonic Mania z roku 2017, kde se Sonic vrátil k dvourozměrným kořenům a sklidil všeobecné uznání. Na to naváže i aktuálně připravovaný díl Sonic Superstars, který si z Mania půjčuje fyzikální engine a mezi designéry se po letech objevuje původní designér ježka Sonica Naoto Ohšima. Studio Arzest, které má na svědomí vývoj, se pod taktovkou Sonic Teamu a Segy opravdu snaží vydat kvalitní poctu klasickým plošinovkám.

Sonic Mania – Steam

Nová prostředí a efekty

Hra nabídne zbrusu nová prostředí ve “2,5D” stylu, kde je umožněno nejen pohybovat se zleva doprava, ale rovněž využít třetího rozměru a pohybovat se od sebe a k sobě. Sega slibuje vizuální pastvu pro oči v moderním hávu, avšak v souladu s klasickou atmosférou série.

Sonic Superstars – Playstation

Více hratelných postav

Aktuálně známe celkem 4 hratelné postavy, jsou to staří známí: ježek Sonic, liška Tails, ježura Knuckles a ježice Amy. Internet spekuluje o páté postavě, ale Sega zatím nic nenaznačila (mimo podezřele prázdného prostoru na úvodní obrazovce). Jak je pro sérii obvyklé, každá postava bude disponovat speciální schopností. Sonic – rychlost, Tails – létání, Knuckles – lezení, Amy – dvojitý skok. Sega tak slibuje vysokou míru znovuhratelnosti.

Autoři naznačují také možnosti různých skinů pro hlavní postavy, alespoň soudě podle exkluzivního skinu Amy pro subscribery newsletteru na webu https://sonicsuperstars.com/. O mikrotransakcích se zatím nikdo nezmiňuje, ale nedivili bychom se…

Sonic Superstars – Playstation

Rozmanitější nepřátelé

Autoři lákají na různorodé překážky a nové nepřátele, které nebude možné porazit jen klasickým hopsáním. Cestu hrdinům zkříží nové mechanizované výtvory Dr. Eggmana i minibosové se zvláštními mechanikami.

Nové schopnosti Smaragdů Chaosu

Sega odhalila dosud dvě schopnosti, které bude moci získat spolu s magickými smaragdy. Nyní tak bude důležité vlastnit byť jediný smaragd a využít tak jeho speciální vlastnost. Nyní víme o proměně ve vodu, díky čemuž bude moci hráč šplhat po vodopádech, druhá odhalená schopnost umožní vypustit armádu klonů pro udělení hromadného poškození více nepřátelům najednou.

Sonic Superstars má vyjít už na podzim letošního roku na všechny hlavní herní platformy: PC, PlayStation 4/5, Xbox One/Series a Nintendo Switch.

Sonic Superstars gameplay

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*