Czech Soccer Manager 22 – návrat legendárního manažera

Na konci minulého tisíciletí vyšel u nás fotbalový manažer, který si získal srdce nejednoho hráče stratéga. Přesto, že byla hra freeware, se nejednalo o úplně plochý zážitek a díky věrné komunitě přetrval zájem o CSM dodnes.

Za hrou stojí programátor Petr Vašíček a grafik David Mrnuštík, který se připojil v roce 2001 a měl na svědomí redesign rozhraní a modernější vzhled. Díky nenáročnosti na HW, všeobecné přístupnosti a freeware povaze nabrala hra v České republice na ohromné popularitě, autoři však vývoj na dlouhou dobu opustili.

Na konci roku 2021 si vývojáři připravili pro fanoušky překvapení v podobě zbrusu nové verze Czech Soccer Manager 22. Hra doznala změn jak v grafice, tak některých prvcích hratelnosti. Hra např. dostala nový zápasový engine a přidala tím možnost dívat se na zápasy v podobě 2D animací. Autoři přidali rovněž aktuální formáty velkých lig – Ligy mistrů, Evropské ligy či Evropské konferenční ligy. Dále ve hře najdeme množství nižších soutěží z Evropy a Jižní Ameriky.

Pořád se ale jedná o jednodušší manager, nehledejme komplexitu Football Managera. Pro ty, kteří se nechtějí hrabat hodiny v tabulkách a statistikách a přesto si chtějí zkusit, jaké to je dovést třeba TJ Jiskru Domažlice do Ligy mistrů UEFA, nabízí CSM slušný kompromis.

CSM nabízí nepřeberné množství lig a týmů. Ujmout se tak můžete např. zmíněné české třetí ligy, nebo některé z lig z Anglie, Německa, Dánska, či exotických destinací jako Gruzie nebo třeba Turecka. Lig je ve hře dostatek a CSM si tak nezadá s nabídkou slavnějších soupeřů. Palec nahoru!

Po comebacku CSM v roce 2020 je tu zbrusu nová verze CSM 22, která přináší přelomové změny do této herní série. Hra změnila po dvaceti letech kabát a dočkala se kompletně nové grafiky, která ji kvalitou posouvá do současné doby. Zároveň si ale zachovává hratelnost starších verzí a řada herních mechanismů zůstala originálních.

csmweb.net

Přes veškerou práci autorů zůstala hra zcela free to play a stáhnout CSM 22 si tak může kdokoli na oficiálním webu csmweb.net. Informace o hře a novinkách najdou fanoušci na facebooku, twitteru nebo discordu. Hra je v aktivním vývoji a zatím to nevypadá na to, že by CSM měl vyklidit trávník. Zatím poslední verze 22.5 vyšla 14. 4. 2023. Tak hodně štěstí na zeleném pažitu!

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*