Zajímavá česká plošinovka Bzzzt si bere to nejlepší z žánru a vyjde už letos

Dvojrozměrné plošinovky zažívají renesanční období a rozhodně máme z čeho vybírat. Tituly jako Celeste, Hollow Knight, Dead Cells a další udržují zájem o tento retro žánr, přicházejí s novými nápady a díky tomu se těší popularitě hráčů. O přízeň se bude ucházet i český zástupce – Bzzzt!

Hru vyvíjí zkušený developer Karel Matějka alias KO.DLL, jenž se podílel např. na titulech Brány Skeldalu, Mafia či Operation Flashpoint. Autor poprvé představil demo svých nápadů pro plošinovku Bzzzt před třemi lety prostřednictvím svého Patreonu. Demoverze je volně ke stažení na Steamu.

Sám vývojář uvádí jako inspiraci plošinovky z 80. let a na ukázkách hratelnosti to je opravdu poznat. Bzzzt bude pixelartová moc pěkně vypadající plošinovka s nekompromisní obtížností, přesně po vzoru klasik jakými jsou Super Mario Bros nebo Sonic the Hedgehog. Hráč se ujme role robůtka ZX8000, který jako jediný může zachránit svět před zlým profesorem Badbertem. Příběh ale v žánru nikdy nehrál první housle. Důležitější je vlastní pohyb postavy, schopnosti, které nabyde a variabilita prostředí.

“Možná je to mou posedlostí pixelartem, možná je to kouzlem starých her, které v hráčích probouzí představivost, nebo se prostě jen cítím dobře v minulosti. Přesto jsem se rozhodl, že zkusím znovu tvořit hry starým způsobem. Chtěl jsem zjistit, jestli to zázračné kouzlo osmdesátých let může stále fungovat. A protože se na internetu neválejí žádné plány stroje času, jediným způsobem, jak tohoto cíle dosáhnout, bylo znovu naskočit na tenhle indie kolotoč.”

Karel Matějka

Každá úroveň má přinést nové výzvy, neokoukané překážky a mechaniky tak, aby hráč využil veškeré schopnosti hlavní postavy, mezi které patří např. dash jako v Celeste nebo možnost proměnit se v létající jiskru pro přesun na jinak nepřístupná místa.

Hra vyjde 20. července na PC, avšak vzhledem k tomu, že distributore, bude český Cinemax s bohatou historií her pro konzole Nintendo, můžeme očekávat, že dojde v budoucnu k releasu na Switch, bude-li hra úspěšná. Autor již tuto možnost naznačil.

Český obchod Xzone.cz nabídne exkluzivně fyzickou edici s artbookem, pohlednicemi, samolepkami, magnetkoou a kódem ke stažení hry za 499,-.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*