Half-Life: Black Mesa dostává VR modifikaci

Virtuální realita se od dob neslavně proslulého Virtual Boye od Nintenda značně posunula a ta tam jsou doby, kdy nedokázala navodit správný dojem vtáhnutí do virtuálního světa. Zařízení jako Oculus Quest, HTC Vive nebo PSVR již disponují dostatečnou kvalitou obrazu pro věrohodné hraní VR titulů.

Navíc se kolem virtuální reality vytvořila početná moderská komunita, která předělává původně non-VR tituly pro virtuální realitu. Užít si tak můžeme např. GTA V, No One Lives Forever 2, Elden Ring, Half-Life 2 a spoustu dalšího.

Právě posledně zmiňované FPS od Valve podporuje díky komunitě Source VR Mod Team plnohodnotné VR k nerozeznání od původních her pro virtuální realitu. K dispozici je na Steamu zdarma pro majitele Half-Life 2 a protože je k instalaci přes Steam klienta, odpadá nutné nastavování rozhraní a štelování původní hry jako u dalších neoficiálních VR modifikací jiných her. Je to plug and play!

Čerstvý VR mod obdržela také verze Black Mesa, tedy remake původního Half-Life na Source enginu. Pokud jste jedničku nehráli, nebo remake ještě nevyzkoušeli a si chcete původní Half-Life vyzkoušet v co nejmodernější podobě, můžete si modifikaci pro podporu virtuální reality pořídit zdarma právě teď na webu Nexus Mods.

Trailer Black Mesa VR

Vzhledem k tomu, že se jedná o čistě fanouškovský projekt bez jakýchkoli vazeb na Valve či autory verze Black Mesa, je instalace složitější než např. u zmiňovaného Half-Life 2 VR a vyžaduje zde stažení různých komponent a jejich instalaci včetně standalone titulů Half-Life 2: Episode 1 a Half-Life 2: Episode 2. Kompletní návod naleznete na webu Nexus Mods.

Autoři zmiňují několik problémů, které musí ještě vyřešit. NPC využívají jednodušší umělou inteligenci z Half-Life 2 namísto té z Black Mesa, zbraně rovněž kopírují ty z Half-Life 2 kvůli jejich podpoře pohybových ovladačů a autoři také řeší chyby spawnování nepřátel, kde třeba na planetě Xen nefungují portály a protivníci jsou přítomni již od začátku.

Obecně je ale integrace VR velmi dobrá a řadí se mezi povedenější neoficiální VR modifikace. Navíc je zdarma.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*