Scribus: kvalitní alternativa zdarma k Adobe InDesign

Určitě znáte Microsoft Word a pravděpodobně jej (nebo podobný textový procesor) používáte pro tvorbu dokumentů včetně dokumentů pro tisk a exportu do pdf. Kancelářské balíky nabízí velmi přívětivé ovládání a umožní rychle napsat potřebný text bez složitého nastavování. Problém ale může nastat při snaze text formátovat, zarovnat s obrázky, nebo rozmístit prvky na stránce tak, aby vypadaly dobře v tisku nebo pdf exportu. Velmi snadno se nevhodným posunem obrázku o milimetr rozhodí celý dokument.

Pro profesionální sazbu dokumentů se proto obyčejné kancelářské textové procesory nepoužívají. Pro tyto účely slouží aplikace pro desktop publishing. Většinou jsou tyto aplikace placené (Adobe InDesign, QuarkXPress), ale existuje jedna kvalitní alternativa zdarma, kterou si můžete vyzkoušet a používat bez nutnosti nákupu jakékoli licence, jelikož se jedná o open source software. Jmenuje se Scribus a slouží primárně pro profi sazbu dokumentů či letáků a pro jejich následný tisk, ale může také nahradit textové procesory a zároveň přidat další možnosti navrhování dokumentů.

Na rozdíl od Wordu Scribus operuje s tzv. rámci a první, co musí uživatel provést, je “rozparcelovat” stránku na textové rámce a obrazové rámce. Tedy předem určíme místa, kde bude text, nebo obrázek a tato místa jsou pevně ohraničena, jejich obsah nemůže nijak “přetéct”. Nestane se tak, že by text rozhodil obrázek a naopak. Ovládání však není tak intuitivní jako u klasických editorů a vyžaduje zvyk.

Rámce se pak dají formátovat dle preferencí. Text může být rozdělen do sloupců, může obsahovat iniciálu apod. Obrázky pak je možné upravovat přímo v aplikaci pomocí propojení s open source softwarem GIMP, alternativou Photoshopu.

Mezi další užitečné funkce patří např. skriptování v jazyce Python, podpora většiny textových i grafických formátů nebo tvorba interaktivních PDF. Návody na Scribus jsou na českém webu Scribus.cz, kde se dá stáhnout také poslední stabilní verze Scribus 1.4.8 v češtině, nebo další software, který je vhodný pro sazbu dokumentů a s aplikací Scribus se vhodně doplňuje. Program je k dispozici pro Windows, Mac i Linux.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*