Outspace je české 3D vesmírné MMO s NFT kartami

Fenomén NFT, tedy unikátních a nezaměnitelných digitálních identifikátorů, často ve formě obrázků, odstartovaly CryptoPunks. Uživatelé si mohli koupit pixelovatý obličej pankáče za kryptopeníze a protože obrázek byl vždy vydán jen jeden, vyšplhala se jejich hodnota časem k astronomickým výšinám.

Astronomické výšiny a dálavy propojuje s NFT také nová česká prohlížečová hra s názvem Outspace. Jedná se o vesmírnou 3D open world explorativní záležitost, ne nepodobnou populární MMO hře EVE Online. Vývojářem je Martin Sadílek, který vyvíjí Outspace od roku 2015, tehdy ještě pod názvem Exospace Game. A Protože jsme fanoušci Freelancera, nedalo nám to a udělali jsme registraci zdarma a zkusili si první krůčky v tutoriálu.

Hráč se v Outspace ujímá vedení vlastní korporace za účelem získání slávy, peněz, nebo boje s blíže nespecifikovaným Zlem. Outspace láká na težbu surovin, jejich prodej na hráči řízeném trhu, budování vesmírných stanic nebo Vesmír v reálném měřítku. Hru jsme zkoušeli ve verzi 1.5 BETA, dá se tedy předpokládat, že se jedná o otevřenou betu pro sběr podnětů od hráčů k vyladění finálního produktu. Plusem je ale cenovka – hra je zdarma a nepožaduje vlastnění Etherea či jiné kryptoměny.

Po výběru frakce nabídne hra na výběr ze tří modulů lodě průzkumného, bojového a těžebního. Název napovídá, k čemu je který dobrý, ale již nejsou vysvětleny číselné statistiky, a tak vybírá hráč víceméně naslepo. Následně je na výběr pohon lodi, který je lépe popsaný a podle rychlosti a ceny se lze lépe orientovat.

Po nákupu a pojmenování lodě se dostáváme do hry a musíme zahrát první karty. Hra vizuálně i ovládáním připomíná EVE Online, ale přidává do gameplaye systém karet, které jsou, jak asi tušíte, napojeny na blockchain. Jedná se o ony NFT kartičky, které si lze koupit za kryptoměny, konkrétně Ethereum. Hned na začátku si hráč vylosuje několik karet zdarma, ze kterých pak určí posádku – pilota, inženýra, či medika. Karty pak dostává hráč i v průběhu misí či tutoriálu. Vidíme zde specifický styl mikrotransakcí na blockchainu. Na vývojářích pak bude systém dobře vybalancovat, aby hra netlačila příliš na mikrotransakční pilu a byla hratelná i v režimu bez nákupů. Ne každý disponuje kryptopeněženkou. Na druhou stranu NFT přinášejí do hry sběratelský aspekt, který by mohl přilákat fanoušky Webu 3.0 nebo karetních her typu Magic the Gathering.

Prvotní tutoriál dá na výběr buď vojenskou, nebo těžařskou kariéru. My zvolili kariéru těžaře, už proto, že jsme vybrali modul lodě nevhodný pro boj bez vhodného opancéřovaní. Záhy jsme ale zjistili, že ona kombinace není vhodná ani pro těžbu kvůli malému nákladovému prostoru. I s menší lodí se však dá provádět těžba, jen se více létá sem a tam…

Samotný gameplay je pak poměrně dobře provedený, hra pěkně vypadá, je plně ve 3D včetně anglického dabingu a to celé jen v prohlížeči! Hráč má volný pohyb mezi aktivními objekty a planetami a vybírá, kam se jeho loď přesune, kde zadokuje a co tam bude dělat. Na začátku těžařského tutoriálu se tak věnuje těžbě rudy na asteroidech, jejího převážení na stanice a následné rafinaci a prodeji. Byť zprvu může připadat rozhraní zmatečné, má svou logiku a po chvíli si lze zvyknout.

Hra nabízí poměrně vysokou míru volnosti a až sandboxovou hratelnost, je na hráči, aby si určil, zda bude pirátem, těžařem, obchodníkem, či průzkumníkem. Přestože je hra v rozpracované fázi vývoje, své hráče si jistě najde již teď – má na browser solidní grafiku, není náročná na HW, je česky a ukazuje velký potenciál do budoucna. NFT karty se ale aktuálně jeví jako zbytečné pozlátko navíc a pokud jejich nákup bude začleněn do hlavních herních mechanik, může narazit na odpor, který zlomí vaz. Doufejme, že se tak nestane, podobných projektů totiž mnoho nevzniká, natož na české půdě!

Hru lze hrát zdarma po registraci účtu na https://outspacegame.com/, a to v češtině a angličtině. Novinky z vývoje pak možno odebárat na oficiálním Facebooku Outspace Game.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*