Blizzard končí v Číně a s ním i všechny hry kromě jedné

V nejlidnatější zemi světa Blizzard působil čtrnáct let díky partnerství s čínskou firmou NetEase, která hry exkluzivně distribuovala. Hráči si tak mohli užít tituly jako World of Warcraft, Starcraft, Diablo apod. Smlouva vypršela 23. 1. 2023 a prodloužit se jí nepodařilo.

“Obě strany se nedohodly na prodloužení kontraktu, které by bylo v souladu s principy fungování společnosti Blizzard a jejími závazky vůči hráčům a zaměstnancům.”

Andrew Reynolds, Activision Blizzard

Podle agentury Bloomberg bylo jedním ze sporných bodů vlastnictví dat hráčů a duševního vlastnictví her. Od posledního obnovení jsme také byli svědky napětí mezi společností Blizzard a čínskými úřady. Pozastavení serverů se týká her World of Warcraft, Warcraft III, Hearthstone, Overwatch 2, Starcraft, Heroes of the Storm a Diablo III. Naopak Diablo Immortal v Číně poběží i nadále, neboť je vázáno na separátní smlouvu.

Prezident společnosti Blizzard Mike Ybarra hráče ujistil, že si Blizzard váží čínského publika, a uvedl, že společnost “hledá alternativy, jak v budoucnu hry hráčům opět nabídnout“. Pravděpodobně to ale již nepůjde přes NetEase.

Společnost NetEase je jednou z předních poskytovatelů herních a online služeb v Číně a jednou z největších videoherních firem na světě. ´Firma nedávný rozchod s Blizzardem komentovala následovně:

“Vynaložili jsme velké úsilí a s maximální upřímností jsme se snažili vyjednávat se společností Activision Blizzard, abychom mohli pokračovat ve spolupráci a sloužit mnoha oddaným hráčům v Číně. V klíčových podmínkách se však vyskytly podstatné rozdíly, a proto jsme nemohli dosáhnout dohody. Velmi si vážíme našich produktů a provozních standardů a dodržujeme naše závazky vůči čínským hráčům. Je nám ctí, že jsme měli tu čest sloužit našim hráčům v uplynulých 14 letech a sdílet s nimi během této doby mnoho vzácných okamžiků. V našem slibu, že budeme našim hráčům dobře sloužit, budeme pokračovat až do poslední chvíle. Zajistíme, aby data a majetek našich hráčů byly ve všech našich hrách dobře chráněny.”

William Ding, CEO NetEase

Aktuálně neznáme detaily dalšího postupu firmy Activision Blizzard na znovuobnovení distribuce her v Číně, každopádně podle vyjádření firmy již podniká kroky k setrvání na čínském trhu.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*