Ron Gilbert se vrátil na Opičí ostrov v point and click klasice

Pamětníci žánru point and click adventur z devadesátých let si jistě vzpomenou na vývojáře z LucasArts, kteří měli na svědomí několik kvalitních titulů. Za zmínku stojí např. humorně laděné Day of the Tentacle (1993), The Secret of Monkey Island (1990) nebo vážné scifi The Dig (1995). Právě druhý jmenovaný kousek se dočkal 4 pokračování a jednoho spinoffu od Telltale.

Tajemství Opičího ostrova odstartovalo sérii humorných příhod mladíka Guybrushe pachtícího se za snem stát se pirátem. Autora Rona Gilberta nebavily adventury osmdesátých let a měl vizi, jak žánr inovovat. První díl sklidil nemalý ohlas a u nás na něj vznikla v roce 1994 i parodie od Vochozka Trading.

Zpět ale k Ronu Gilbertovi. Ten napsal ještě druhý díl (1991) a pak se na dlouhou dobu coby autor Monkey Islandu odmlčel. Jako producent si ještě odskočil od adventurního žánru k Total Annihilation, ale k Monkey islandu se nakonec vrátil v roce 2008, kdy spolupracoval s Telltale na designu jejich Tales from Monkey Island. Tak se původní autor vrátil k sérii po 17 letech.

A nezůstalo jen u toho, nedávno vyšel Return to Monkey Island, kde Ron Gilbert převzal taktovku nad vývojem hry. Aktuální vlastník práv Disney měl přenechat týmu tvůrčí svobodu. Díky tomu se mohli autoři vrátit k druhému dílu, na který aktuální Návrat na Opičí ostrov navazuje, ač Gilbert uvedl, že se nejedná o přímé pokračování.

Novinka se graficky liší od předchozích her, ta tam je pixelartová grafika prvních dvou dílů a nahrazuje ji ručně kreslená 2D grafika od Rexe Crowla, který pracoval mj. na LittleBigPlanet. Změnou prošlo i ovládání, které se významně zjednodušilo a omezilo jen na dvě tlačítka myši, jak je v moderních point and click adventurách zvykem.

Return to Monkey Island je dostupný v digitální distribuci na PC či Nintendo Switch za zhruba 25 eur. Pokud předchozí díly nemáte nebo jste nehráli, na Steamu je rovněž kolekce předchozích dílů za cca 20 eur. První dva navíc v remasterované edici s novou grafikou. Trampoty Guybrushe Threepwooda si tak mohou prožít všichni i na moderních strojích.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*