Překládání aplikací a her 1: Jak na to?

Možná jste se setkali s tím, že jste si koupili hru s lokalizací do češtiny a přes veškerou snahu překladatelů jste ve hře našli hrubky nebo věty nedávající smysl. Předpokládám, že jste nedostatky překousli, nebo nainstalovali hru v původním jazyce.

Nebo vás napadlo, že byste mohli chyby opravit, ale neměli jste informace, nebo potřebné nástroje. Pouze znalosti jazyka a slovník. Ještě než se amatérský překladatel dobere k překládání, musí se dostat k samotným textům. V sérii článků vám ukážu, že překlad nemusí být technicky neproveditelný, jelikož informací a nástrojů je plný internet, ale největší problém je jako ve všech hobby činnostech čas.

Změna textů ve hře znamená zásah do kódu a zde může být první kámen úrazu – nepřehlednost samotné aplikace. Prvním krokem je tak průzkum metodou pokus-omyl, aby se zjistilo, kde se texty nachází. Texty můžou být uloženy na různých místech. Někde mají texty vlastní soubory a aplikace si texty načítá, jak potřebuje. Pokud jsou texty uloženy zvlášť, má překladatel jednodušší práci s jejich extrakcí a opětovným vložením. Většinou se tak nenaruší integrita kódu (pokud v překladu nejsou nepodporované znaky či délky slov) a po uložení změněných textů je program i nadále funkční.

Texty mohou být ale rovněž součástí exe souborů či dll knihoven. Překlad nám tak komplikuje fakt, že potřebujeme externí aplikaci, která umí knihovny a spouštěče otevřít, změnit a pak uložit tak, aby nebyla aplikace poškozena. Takovým programem je např. Resource Hacker, který si umí poradit jak s exe, tak dll soubory. Program je navíc zcela zdarma, můžete si jej tak na vlastní riziko vyzkoušet. Např. Freelancer, předchozí hra autora Star Citizen Chrise Robertse, je právě takovou aplikací, kde je nutné měnit a ukládat dll soubory.

Nejprve se podíváme na texty mimo dll a exe soubory. Může se jednat o prostý text (nejjednodušší varianta) nebo datové soubory. Ty lze buď otevřít v hex editoru či v aplikaci určenou pro daný typ souboru. Následně se podíváme na Resource Hacker a editaci dll knihovny u Freelancera.

Závěrem musím zmínit, že jakýkoli zásah do cizího kódu bez souhlasu autora může vést k zákazu či sankcím ze strany vlastníka autorských práv. Amatérský překladatel tak musí počítat s tím, že může být veškerá práce na lokalizaci nakonec zbytečná.

1 Comment

  1. Resource Hacker je super věc. Poprvé jsem se s nim setkal kdysi v lekci crackování, kde se pomocí něho upravovaly *.exe Jsem měl přes něj tenkrát i modovanou kalkulačku ve winech.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*